VÝZKUM

VÝZKUM

Jednou ze silných stránek společnosti Ferrero je průběžný výzkum s cílem navrhovat ještě víc inovační a jedinečné výrobky. Tato náročná výzva je v rukou společnosti skupiny – Soremartec (Société de recherche de marketing et technique) – kde se odehrávají všechny výzkumné a vývojové aktivity skupiny Ferrero .
Posláním společnosti Soremartec je zkoumat, navrhovat a vyvíjet nové produkty,které by přísně dodržovaly filozofii společnosti Ferrero: naprosto originální produkty, které mohou vytvořit nové oblasti trhu díky svým exkluzivním přísadám získávaným velmi složitými technologickými výrobními procesy.
Jednou ze strategických aktivit skupiny je uložení úkolu skupině odborných techniků, který spočívá ve zkoumání chuti a vzhledu výrobků a sledování potravinářského odvětví, aby nám neunikly žádné nové a nezvyklé systémy, často vypůjčené z jiných odvětví, které by mohly být užitečné při transformaci surovin na „speciální“ výrobky, a v navrhování výrobních systémů, které zaručí vyšší jakost a efektivnost výroby s nižšími náklady.

TECHNOLOGIE

TECHNOLOGIE

Jediný způsob, jak může společnost zásobovat trh miliony kvalitních cukrářských výrobků denně, je zaměřit se na strategii neustálé inovace uplatňované nejen v procesu výroby, ale i v balení. To je případ společnosti Ferrero, která každý rok investuje do aplikací svých organizačních a technických inovací do svých výrobních linek. Společnost je držitelem řady patentů, které chrání tvůrčí činnost a představivost jejích návrhářů, jak je aplikována na techniky průmyslové výroby.
Trvalý důraz na kvalitu ve spojení s potřebou vytvářet zcela jedinečné cukrářské výrobky, často vyžaduje vývoj speciálních technik a strojů. V případě společnosti Ferrero Rocher se jedná například o kulatá oplatka. Tento speciální prvek – nezvyklý tvar vafle, který byl již mezitím uplatněn v řadě dalších výrobků Ferrero – vyžadoval výzkum a konstrukci speciálního stroje, který byl předtím na trhu neznámý. Ferrero také určuje další směr vývoje svým avantgardním balením, pro jehož účely studuje a vyvíjí druhy obalů schopné zlepšit ochranu a zachování jakosti výrobků a prodloužit tak jejich životnost (a tedy dobu do doporučené spotřeby). To je zaručováno pečlivým testováním všech fyzikálních, chemických a mikrobiologických podmínek. A nejdůležitější je vývoj nových technických řešení, které dokáží zajistit, že obal ochrání výrobek před extrémními teplotami v nepříznivých klimatech, a bude aktivní (dokáže například chránit a uchovávat potraviny díky absorpci kyslíku), nedá se pomačkat (a dokáže tak ochránit výrobky před případnými deformacemi) a vytvoří pevnou kyslíkovou bariéru (díky vysoce nepropustné fólii, která je zejména nepropustná pro kyslík) jako prevenci oxidace.
I jednoduché postupy, jako je uvázání stužky nebo ozdobení výrobku, mohou být problematické, pokud je potřeba je udělat s obrovským množstvím hotových výrobků. Tento proces prakticky nejde zvládnou manuálně, aniž bychom riskovali kvalitu výrobků. Z toho důvodu musela společnost Ferrero zavést vysokou úroveň automatizace svých výrobních linek, aby zlepšila vzhled svých výrobků standardními ozdobami při udržení minimálního počtu potřebných výrobních kroků. Systémy a stroje byly navrženy tak, aby dokázaly pracovat na mnoha výrobcích současně, a přitom si udržely individualitu péče a pozornost typickou pro ručně dělané výrobky.